Zmaj napisao:Samo zabava-Ciudad de Blatine 2-1-odlicna utakmica s puno sansi,prilika i dobrih obrana,ako cemo ovako nastavit ne moramo se bojat za dalje...Cestitke protivnicima na pobjedi i fer igri.
Steta nakon ovakve utakmice, al morat cu rec par rici o sucu buduci da me staja dosta zivaca,a onako vruce glave skoro i jako duge suspenzije.Takoder bi molia suce koji su tu na forumu,kao i bilo koga ko je upucen da mi pojasni sljedecu situaciju:Minut,dvi do kraja susreta spremam se izvest golaut(nalazim se u svom sestercu,pa pretpostavljam da mi je sudac pocea odbrojavat 4 sekunde),protivnici nam stoje u presingu pa je najlogicniji izbor bia bacit balun na sidruna,ali prije nego sta je balun bacen prema njemu nas sidrun biva oboren na pod od strane protivnickog igraca sta sudac Klepic odlicno vidi i svira 5. akumulirani prekrsaj.E sad tu stupa na scenu drugi sudac Matesan koji ponistava odluku glavnog suca Klepica,te svoju odluku obrazlaze time da prekrsaj nije napravljen u toku igre.Ako imam balun u rukama s namjerom da ga bacim prema svom igracu,ako sudac broji 4 sekunde,a moj je igrac cistim prekrsajem onemogucen da dode do baluna,po kojem to kurcevom pravilniku u kojeg se Matesan toliko kune to nije faul...Po takvom tumacenju pravilnika u vremenu dok prekid jos nije izveden(tzv. vremenu van tijeka igra) mozda je najbolja opcija sa par jednostavnih zahvata poslozit cilu protivnicku momcad po podu,pa nek izvodi sam sebi(prilicno sam siguran da to sveti pravilnik ne dopusta)...Evo znam da je kobasica,al stvarno bi volia da mi neko na ovo odgovori
Što se tiče interpretacije pravila kod navedene situacije, treba sagledati slijedeće činjenice:
- lopta je u gol-autu i treba biti izvedena od strane vratara, te počinje odbrojavanje 4 sekunde,
- kronometar se pokreće u trenutku
kada lopta izađe iz kaznenog prostora, odnosno tada možemo konstatirati da je lopta u igri,
- dok lopta nije u igri nije moguće dosuditi izravni slobodni udarac (u ovom slučaju 5. akumulirani prekršaj),
- u prijespomenutoj situaciji kada igrač obara suparnika na način da ga u naguravanju gurne na pod može se opomenuti igrača, isključiti igrača ili ga uopće ne sankcionirati disciplinski, a sve ovisi o težini počinjenog prekršaja, u ovoj situaciji dogodilo se ovo zadnje,
- jedan sudac broji vrataru 4 sekunde dok drugi prati predposljednjeg igrača obrane (zadnjeg igrača ispred vratara), znači obojica su postavljeni ispravno,
- odgurivanje se desilo prije napuštanja lopte van kaznenog prostora, lopta je bila u rukama vratara.
Ja kao prvi sudac svirao sam odgurivanje napadača od strane obrambenog igrača, a kolega drugi sudac spomenute utakmice me upozorio prije izvođenja udarca s 10 metara da lopta nije izišla iz kaznenog prostora u trenutku sviranja prekršaja te sam povukao svoju odluku o prekršaju jer on sukladno pravilu nije počinjen. Nastavak igre je trebao biti ubacivanje od strane vratara što je i učinjeno. Tako kažu pravila za ovu situaciju.
Drugačije bi bilo da je vratar loptu obranio u igri, a obrambeni igrač tada odgurnuo napadača, tada se može suditi ovo kao prekršaj.
Zadnji pasus posta koji kaže da posložiš cijelu protivničku momčad da bi lakše postigao pogodak ne stoji jer bi dobio crveni karton zbog nasilničkog ponašanja.
Nadam se da je sada jasnije zašto Blatine nisu izvodili udarac s 10 metara.