FAQ  •  Registracija  •  Login

ozljede i savjeti

<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 12:17

Evo pokušavam pronaći na internetu neke informacije koje me zanimaju i nema baš puno korisnih informacija. Zato pokrećem ovu temu u nadi da će neko znat nešto više i stoga olakšat meni i drugima koji imaju bilo kakve probleme sa sportskim ozljedama (pa i bilo kakvim drugim ozljedama).

Dakle, pred 15-ak dana mi je igrač uletia sa vanjske strane u kolino....trenutna strašna bol i nestablinost kolina......bia sam samo slikat kolino jer je magnetska rezonanca dosta skupa....ništa nije puklo; dijagnosticirano je istegnuće unutarnjih ligamenata kolina - sad više nemam problema sa ligamentima (ne bole), ali još uvijek imam manjih problema sa oteklinom kolina i ne mogu u potpunosti ispravit nogu....nemam nekih bolova (osim kad pokušavam u potpunosti ispravit kolino). Na internetu sam uspia pronać da bi po tim simptomima lako moga bit ozljeđen meniskus.

Da li je itko ima sličnih problema....koje specijaliste bi preporučili.....da li itko zna kako najbrže i najjeftinije napravit magnetsku rezonancu.......kako liječit ozljedu? ili bilo kakve informacije koje smatrate korisnima.

Naravno ovu temu nisam otvoria samo zbog svog problema......mislim da mnogima može bit korisno probat dobit nekakve informacije ovim putem. Hvala!
<<

jmijac-4


Avatar korisnika

VIP član

Postovi: 1111

Pridružen: 13 ožu 2007, 11:48

Post 02 lis 2007, 12:47

Bravo mario,odličan topic.ja sam najviše ozljeđiva skočne zglobove i po tom pitanju imam dosta savjeta.
a šta se tiče tvoje ozljede,znam da je m.rezonanca puno skupa,probaj ne igrat balun nekih 10ak dana,pa vidi oće li ti oteklina splasnut.pitaj našeg Juru doktrora iz Akuda,on bi ti moga dat točnije mišljenje nego ja.
Živija profesionalni amaterizam!:cool:
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 13:58

Thanks Mijač....i ja sam ima isti plan....pričekat još 10-ak dana pa ćemo vidit. Jure iz Akuda je često online, pa će valjda bacit koji koristan savjet.
<<

Pojišan


Avatar korisnika

Česti član

Postovi: 395

Pridružen: 26 vel 2007, 09:11

Lokacija: +NE4

Post 02 lis 2007, 14:25

Pivnice, ja sam ti također ima ozljedu koljena, ali vjerovatno malo težu od tebe. Moj ti je savjet da provaš doć do dr. Luetića na ortopediji na Križinama. Smatram da bi ti on moga napravit dobru dijagnozu i bez magnetske.
Iskoristi još dok se možeš kupat i lagano točaj nogu u moru. Šta manje radit punkciju kolina.
Međutim, ako ti ne bude puno bolje vjerovatno ćeš puknit pa ćeš sam tit napravit magnetsku da budeš siguran. Tu ti je caka da i nije puno važno di je napraviš nego ko će ti proćitat nalaze. Za to bi ti moga preporućit jednog doktora u Klaićevoj (Zagreb), al ne znan oćeš li uspit doć do njega. Na mom profilu ti je moja e-mail adresa pa se javi.
<<

DjettaČlan

Postovi: 156

Pridružen: 20 srp 2007, 15:22

Post 02 lis 2007, 14:44

Pivnica, svaka čast na otvaranju ove teme. Ja sam ozlijeđen već par miseci ,iako nije kolino u pitanju, al eto mogu ti savjetovat da probaš doć do ovog doktora šta ti je Pojišan gori navea. Dr. Bruno Luetić ti je jedan od najboljih, meni fala Bogu nije triba al znam da je odličan čovik i da mi ga je dosta ljudi pohvalilo. Po meni je najbitnije da doktoru viruješ i da radiš sve šta ti reče. Za magnetsku mislim da ti na Firulama nije skupa, košta oko 80 kuna samo šta triba imat neku vezu koja će te upisat jer je red za to jako dug. Naš doktor Jure ti radi popodne pa će ti odgovorit većeras, on zna puno više od mene.
I dobro ti je Pojišan reka, more ti je zakon ta sve te ozljede, meni je pomoglo.
Eto nadam se da sam ti bar malo pomoga i da ćeš se brzo oporavit, a ako kome triba savjet o tetivama rado ću pomoć, iako bi volija da nikome ne triba pomagat.KIDAN TETIVE!
<<

fabiofabio


Avatar korisnika

Česti član

Postovi: 380

Pridružen: 25 vel 2007, 08:42

Lokacija: Veli Varoš

Post 02 lis 2007, 15:02

Mario imam ti broj od Fabijana Cukelja i Bucana.Cukelj je sportski likar hajduka i mislim da bi ti on moga pomoc,a Bucan ti je jedan od boljih terapeuta.
Suigrac Dani iz GRM & TUNJ-a je ima gadnih problema s kolinom ( ispala mu je fibula ),i uspia mu je Cukelj to rjesit,danas igra normalno (ali slabo daje golove haha,mozda tebi bolje namisti kolino ).
Ja sam ti bia kod Cukelja na pregled ( trbusnog zida ),a kod Bucana na terapije i pomogli su mi.
Pa ako oces brojeve zovni.
Hajduk Split
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 17:59

Vaši komentari su prevazišli moja očekivanja. Iskreno sam zahvalan svima koji žele pomoć. Izgleda da se svi slažu kako je dr. Luetić jako dobar izbor pa ću probat nekako doć do njega (idem odma sutra po uputnicu).

Magentska na firulama za 80 kn je više nego prihvatljivo, ali triba i doć na red.....ili nać neku vezu. Zva sam privatno (Kalajdžića) i kažu da je od 1600 - 2000 kn za jedno kolino. Budući se ipak balunom bavim amaterski, a i imam familiju koju moram hranit, nekako nisam baš raspoložen za davat velike novce (bar ne dok stvarno ne zatreba). Zato mislim da je stvarno najbolje za početak probat nać dr. Leutića i vidit šta on kaže. Punkciju nisam niti mislim radit.....za to sam već čuo da ne valja.

Fabo fala i tebi na ovim informacijama.....siguran sam da bi likari koje spominješ znali kako mi pomoć, ali isto tako vjerujem da oni uzimaju masnu lovu....ako se ne poboljša situacija u narednih 10-ak dana, a druge (socijalne) opcije mi otpadnu, javit ću ti se. Hvala!

Nadam se da će vrime (i Luetić) sve izličit....ako ne, javit ću vam se za dodatne informacije i kontakte.
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 18:02

Pojišan šta se tebi dogodilo....mislim da sam čita negdi na forumu kako te nema 6 miseci ili slično....šta to mora bit s kolinom da te udalji 6 miseci? Prije sam bia profesionalni sportaš i ima razno razne ozljede (nikad kolino do sad) i nikad oporavak nije bia ni približno toliko dug.
<<

DjettaČlan

Postovi: 156

Pridružen: 20 srp 2007, 15:22

Post 02 lis 2007, 18:23

Pivnica drago mi je ako sam ti ikako pomoga al moram ti reć da mislim da dr. Cukelj ne uzima lovu od nikoga. On je mene operira, osobno ga poznajem ali i on ti radi na Firulama tako da do njega možeš doć redovnim putem. Najlakše ti je kad je dežuran na hitnom kirurškom.Točno je da je doktor u Hajduka al je uz to i liječnik u bolnici. Osobno mislim da je najbolji za sportske ozljede, naročito za profesionalce. Pretpostavija sam da nisi profesionalac pa sam ti zato reka za Luetića jer mislim da je do njega najlakše doć. Nažalost, jasno ti ja da bez poznanstva to sve ide puno teže... Živija.


KIDAN TETIVE!
<<

JureČlan

Postovi: 153

Pridružen: 25 vel 2007, 12:38

Post 02 lis 2007, 21:00

Alo Pivnica pozdrav. Ja sam imao vrlo sličnu ozljedu kao ti iako se nadam ćeš ti bolje proć. Naime ja sam imao 2 artroskopije i 1 operaciju. Bio sam out fizički 9 mjeseci i još po godine psihički. Pri duelu nešto mi je krcnilo u kolinu, nakon 15 dana ostao je samo otok i nemogućnost ekstenzije koljena na 10 stupnjeva. U moru sam moga do kraja ispravit nogu. Nakon pregleda kod dr. Gekića i dr. Ivaniševića rečeno mi je da iden odma na artroskopiju jer je komad meniska i to medijalnog blokira kolino. To san napravio u Lovranu kod nemeca. Pri artroskopiji nađeno je da je otiša i unutrašnji prednji ligament......itd. Broj 1 u hrvatskoj za kolina profesor Nemec koji dolazi svaki misec u polikliniku Matulić na Gripama(300 kn pregled).
Stvarno je dobar i Čukelj, te Luetić. Upiši se kod Čukelja kad bude u traumatološkoj ambulanti, nazovi Firule na telefon pa vidi kad radi, a igra ti i opcija kad je na hitnom kirurškom. Važno ti je sad naučit vježbe za jačanje kvadricepsa dok ti je kolino ispruženo tako da ne oslabi. Sretno!
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 22:42

Zadnjih sam par dana provea dosta vrimena po internetu tražeći razno razne informacije.....nešto sam i uspia pronać (uglavnom na engleskom).....nisam ima pojma koliko je kolino kompliciran zglob....simpomi su vrlo slični za svaku ozljedu (meniskusi, ligamenti, hrskavica). Upravo zato je nužan dobar stručnjak.....nakon fabiafabia, Djette i Jure, posta mi je Čukelj izbor broj 1, pa onda Luetić.

Čitam Jure o tvojoj ozljedi i ima dosta sličnosti, ali i nekih različitosti. I meni je sad već nakon 15-ak dana ostao samo otok (ne toliko veliki, ali jasno vidljiv)......različitost - nemam blokadu koljena, već samo bol u prednjem dijelu koljena kada pokušavam ispraviti koljeno 100%. Jure, strašno je to kako se tebi oporavak rastega na skoro godinu dana.....iskreno se nadam da meni neće trebat radit operativne zahvate. Hvala još jednom svima......javit ću se uskoro da vam kažem kako napreduje i šta kažu likari.
<<

ivan.skČlan

Postovi: 230

Pridružen: 25 vel 2007, 22:08

Post 02 lis 2007, 22:52

jedna od najgorih stvari je kad si sprjećen u nečemu šta voliš. vidi se da ti je stalo do malog baluna, ružno je kad čovik ne može igrat zbog ozljede mali balun kojeg voli. koliko ja samo znam takvih ljudi.
Želim ti brz opravak.
<<

svilajaVIP član

Postovi: 1209

Pridružen: 09 ožu 2007, 00:01

Lokacija: KMAN

Post 02 lis 2007, 22:57

ivan.sk napisao:jedna od najgorih stvari je kad si sprjećen u nečemu šta voliš. vidi se da ti je stalo do malog baluna, ružno je kad čovik ne može igrat zbog ozljede mali balun kojeg voli. koliko ja samo znam takvih ljudi.
Želim ti brz opravak.

Trebaš biti strpljiv , to je najvažnije i uporan.
biče balunA .
SVILAJA; ČISTI ZRAK I MIR
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 23:12

A sad iako nisam doktor, probat ću prenit ono šta sam uspia pokupit po internetu vezano za kolino....valjda će nekome ove informacije jednom biti od koristi:

- postoje unutarnji, vanjski, prednji i stražnji ligamenti.
Ako se radi o ozljedi unutarnjih ili vanjskih ligamenata (udarci sa strane kolina), vrlo vjerovatno je da je došlo samo do nategnuća istih.....u tom slučaju je dovoljno samo mirovati uz ledene obloge par tjedana i trebali bi sami od sebe proći.
Ako se radi o ozljedi prednjih ili stražnjih križnih ligamenata (oglavnom kod neprirodne rotacije kolina) vrlo je lako da je došlo do puknuća ligamenata (nisu baž rastezljivi). Ovi ligamenti se ne mogu sami od sebe oporaviti i uglavnom ih je potrebno operirati.....nakon čega slijedi rehabilitacija.

- čini mi se postoje i 2 meniskusa. također vrlo često stradaju kod rotacije koljena. meniskusi također baš i nemaju sposonost samooporavka i ukoliko se ne radi o blažoj ozljedi (samo površinskih slojeva), onda je također potrebo operirati (pod operacija mislim operacija ili artroskopija).

- Koliko sam ja shvatia, ukoliko je došlo do blokade koljena onda je vrlo vjerovatno dio nečega (meniskusa ili hrskavice) odlomljen i taj komadić blokira koljeno.....tu nema druge nego operativno izvaditi odlomljeni dio.
- kod ozljede ligamenata....ukoliko je odmah nakon ozljede dosta oteklo koljeno, vjerovatno je pukao neki od ligamenata (najčešće prednji križni) - kod takve ozljede opet slijedi operacija. Ukoliko oteklina nastupi kasnije (kroz nekoliko sati ili kasnije), vjerovatno je došlo samo do istegnuća ili djelomične frakture - u tom slučaju vjerovatno treba samo pričekati par tjedana.
- ukoliko kolino dosta škljoca u hodu i ako je to popraćeno boli u prednjem dijelu koljena kod pokušaja potpunog ispravljanja noge, vjerovatno je ozljeđen meniskus.....kod lakših ozljeda mirovati par tjedana, a kod težih operacija.

Svo ovo moje "znanje" je proizašlo iz samo par dana surfanja po internetu i stoga nemojte ovo uzimati zdravo za gotovo. Ispravite me ako griješim. Budući je taj zglob toliko kompliciran, obavezno otići na pregled kod specijaliste. I ne forsirati koljeno dok nije 100% oporavljeno.

Eto toliko o tome.....nadam se da neću imat potrebu ponovno pitat za savjete......svi vaši savjeti su mi pomogli u donošenju odluke što i kako dalje. Živili !!!
Zadnja izmjena: pivnica_karlo; 02 lis 2007, 23:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
<<

pivnica_karloVIP član

Postovi: 780

Pridružen: 23 vel 2007, 08:42

Post 02 lis 2007, 23:27

ivan.sk napisao:jedna od najgorih stvari je kad si sprjećen u nečemu šta voliš. vidi se da ti je stalo do malog baluna, ružno je kad čovik ne može igrat zbog ozljede mali balun kojeg voli.

upravo tako!!! nakon dužeg profesionalnog bavljenja sportom, jedino sporta što mi je ostalo je mali balun.....ubija me ovo čekanje da ozljeda prođe.
Sljedeće

Vrati se na: Općenito

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron